Pyszne i zdrowe złote mleko

Pyszne i zdrowe złote mleko
13-03-2024
0

Kurkuma to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Nie tylko nadaje potrawom aromat i żółty kolor, ale także działa jak naturalny i skuteczny środek na różne dolegliwości. W ponad 20 tyś. badań naukowych opisano jej unikatowe właściwości lecznicze, a liczba ta ciągle rośnie.

Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, co pomaga w łagodzeniu objawów RZS. Pomaga też zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Poprzez neutralizację wolnych rodników i przewlekłego stanu zapalnego, kurkumina może obniżać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.

Więcej o korzyściach zdrowotnych kurkumy można się dowiedzieć z tego nagrania:


Aby wykorzystać kurkumę w pełni, nie wystarczy jej dodać do potrawy w postaci świeżej lub sproszkowanej, ponieważ aktywny związek kurkumina ma słabą przyswajalność. Aby ją poprawić, należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Oto one:


- piperyna, czyli substancja aktywna w pieprzu, znacznie zwiększa przyswajalność kurkuminy,
- kurkumina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto spożywać ją razem z tłuszczem,
- kurkumina dobrze współdziała z lecytyną, związkiem obecnym w żółtkach jaj, awokado, orzechach czy rybach.

Te trzy zasady można zastosować w jednym przepisie na tzw. "Złote mleko". Jest to pyszny i zdrowy napój, który warto pić regularnie. A oto jak go przygotować:

- podgrzej w rondelku 600 ml mleka według własnego wyboru,
- Dodaj do mleka przyprawy: łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu,
- Możesz też dodać trochę miodu lub mielonej wanilii dla smaku,
- Na koniec dodaj do złotego mleka źródło tłuszczu, np. łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego lub masła.

Taki napój możesz pić każdego dnia, natomiast uważaj, jeśli bierzesz leki przeciwkrzepliwe, przeciwcukrzycowe, na nadciśnienie, chemioterapeutyki lub antydepresanty, ponieważ może dojść wtedy do niepożądanych interakcji.

Opracowanie naukowe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze